Voorstellen Marloes

Frunnik
Frunnik

Hallo, mijn naam is Marloes en ik ben rattengek. Als je dit aan het lezen bent, ben jij dat waarschijnlijk ook! In dat geval weet je precies wat ik bedoel als ik vertel hoe lief, leuk, mooi, gezellig, intelligent, schattig en grappig ratten zijn. Het zijn echte vriendjes, die haarscherp kunnen aanvoelen hoe relaties in elkaar steken. Een band met een rat gaat diep en is er eentje die je aan gaat voor het leven.

Het begon voor mij allemaal ruim 20 jaar geleden. Goh, wat voel ik me nu oud, hihi. Mijn zus, broer en ik mochten een huisdier uitkiezen. Mijn broer koos visjes, ik koos dwerghamsters en mijn zus koos…een rat! Vrij snel had ik in de gaten dat de rat met de geweldige naam Rataplan vele malen leuker was dan mijn dwerghamsters. Ik speelde veel met hem, maar mijn verantwoordelijkheid lag bij de hamsters. Hoe jong ik ook was, ik wist dat ik hen netjes moest verzorgen tot hun dood. Na Rataplan heeft mijn broer ook meerdere ratten gehad en ik kreeg uiteindelijk ook mijn eigen meisje, Zwartje. Een eenkennig beestje. Voor mij superlief, voor anderen ietwat bitchy. Ze betekende veel voor me en toen zij na ruim twee jaar overleed, heb ik jarenlang geen ratten gehad.

Tot de zomer van 2009. Het kriebelde al een tijdje en ik besloot weer ratjes te nemen. In de dierenwinkel staarde een nestje gitzwarte ratjes me aan. Friemel en Frunnik gingen mee naar huis. Mijn schatjes, mijn lekkertjes, wat was ik gek op die twee. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe die beestjes zich verankerden in mijn hart. Toen ze vlak na elkaar overleden, stortte ik in. Zo immens veel verdriet wilde ik nooit weer meemaken. Geen ratjes meer voor mij…

Friemel
Friemel

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Enkele maanden later begon het toch weer aan alle kanten te jeuken. Inmiddels zat ik op een rattenforum en was ik op de hoogte van rattenopvangen. Toen ik eenmaal wist hoe dierenwinkelratjes gefokt worden en onder welke omstandigheden ze hun eerste levensweken doorbrengen, zwoer ik dat voorgoed af. Dat bracht me bij Ineke van Rattenopvang Leusden en daar heb ik drie geweldige mannen opgehaald om mee opnieuw te beginnen. Sindsdien zijn er vele ratjes gevolgd. Allen uit de opvang, omdat bij hen echt mijn hart ligt.

Opvangratten hebben allemaal hun eigen verhaal. Sommige worden in de opvang geboren en dragen dus geen ‘last’ met zich mee. Maar anderen zijn op straat gevonden of zijn door hun vorige eigenaar naar de opvang gebracht, omdat er geen tijd, geld of interesse meer voor ze was. Ik vind dat deze ratjes een tweede kans verdienen bij iemand die van ze houdt om wie ze zijn. Rittens zijn leuk, omdat ze nog zo puur en kneedbaar zijn. Volwassen ratten zijn fantastisch, omdat ze allemaal hun eigen karakter hebben ontwikkeld en je dus exact weet voor wie je kiest.

Inekes opvang zit vrijwel altijd propvol met heel veel leuke ratjes die zitten te wachten op een eigen thuisje. ‘Friemels & Frunniks’ steunt dit liefdevolle initiatief vol overtuiging.